Föreningens historia

Föreningens historia börjar redan på 40 talet då som sektionen i Heffner Ortvikens IF, och sektion i Kubikenborgs IF. HoIF anordnade en isgala med VM truppen från Österrike på Läroverksplanen i början av 40-talet. Kuben avvecklade sin konståkning på 80-talet och kvar blev HoIF sektionen.

Sedan den 25 oktober 2000 är vi en fristående förening under namnet Sundsvalls Konståkningsklubb.

HOIF grundades redan 1898 och har genom åren varit en flersektionsförening med såväl ishockey, bandy och konståkning bland sina idrotter. Under HoIF tiden hade föreningen åkare på hög nivå bland både damer och herrar och även i paråkning.

Raymond Wiklander var aktiv både inom och utom landet och var svensk mästare 6ggr mellan åren 1959-64. Han tog även SM brons 5ggr tillsammans med Gun Jonsson 1958-61 i paråkning. På dam sidan fanns Ulla Nedegård som tog SM brons 1958 och 60 samt silver 59. Raymond deltog även i EM 1960 och kom där på en 20:e plats. I nordiska mästerskapen så deltog Raymond 1960-64 och tog brons samtliga gånger.

HoIF har arrangerat SM två gånger 1958 i Skönsberg och 1975 i Sundsvall.

Lizzy Staffrin och Raymond Wiklander

Raymond Wiklander och Ulla Nedegård.

”En storhetstid inträffade för Heffners IF:s alla sektioner under denna period. Många vet kanske inte att Heffners blev stora inom konståkning, bordtennis, och fotboll, men framförallt inom ishockey och bandyn som alltid varit ansiktet utåt. Då fanns det inte så många klubbar i Sverige som kunde konkurrera med Heffners vad gäller framgångar i olika idrotter.”

Från v Gun Jonsson(3), Raymond Wiklander(4), Ulla Nedegård(5)

Ulla Nedegård

Heffners inviger sin nya isbana fredag kväll.

Heffners IF inviger sin nya ishockeybana i morgon kväll och det är inte utan att dess många tillskyndare med Fred Jonsson, bröderna Birger och Nils Nedegård, m. fl. i spetsen, räknar med en publik uppslutning av tusenhövdat slag, ty programmet kommer att bjuda på konståkning i stor stil och en ishockeyseriematch mellan Ljunga och Heffners.

Det här med Heffners återkomst till pucksporten är en variation på den gamla historien om gammal kärlek rostar aldrig. Heffners var ju först i Medelpad med att bjuda på ett ishockeygästspel av IFK, Stockholm, redan 1924 och var sedan även med på skarpen vid det riktiga och stora genombrottet för pucken 1937—40, men kom sedan liksom länsman i Delsbo »borscht» på något vis för att återkomma på allvar igen i fjol, då utan men i år med egen ishockeybana.

Den här gången är det kommunalt stöd och SCA-d:o men framför allt frivilligt arbete av de egna ishockeyintresserade medlemmarna som ligger till grund för den pampiga anläggningens tillkomst.

(Källa: Sundsvalls-Posten 1956-01-12)

Sammansatt av Maria Lindahl och Lotta Wadsten